Marianne Steen

At Work

Er du klar til de næste teknologiske fremspring?

Dagligt finder jeg forudsigelser om fremtidens arbejdsmarked og i særlig grad om fremtidens teknologier. Klaus Schwab, forfatter til bogen The Fourth Industrial Revolution (2016), forudsiger, hvilke teknologier der meget snart bliver en integreret del af dit arbejdsliv. Hvor klar er du til dit kommende arbejdsliv? 

Vi er snart på vej mod 2020, science fiction året, hvor biler flyver, menneskekloner arbejder i miner på Mars, Los Angeles er blevet en metropol, hvor regnen dagligt siler og kæmpeskærme med reklamer for lykkepiller oplyser byens rum. Sådan så 2020 ud i filmen Blade Runner, som jeg første gang så tilbage i ’80erne, hvor der var uendeligt længe til 2020. Det er der ikke længere.

Fra fremskridt til fremspring

I Danmark skal vi indstille os på at være på digital forkant – i en global verden, hvor vi har et af de højeste skattetryk, leveomkostninger og lønninger, kan vi ikke konkurrere på prisen, men på kvalitet og hurtighed.

Nye teknologier kommer ikke længere i march-tempo og skridt men i fremspring og fart.

Her får du et overblik over, hvor lang tid, du har til at forberede dig til næste teknologiske sprint – og til at være klar til at udnytte potentialet såvel som sikre dig imod de risici, der følger i kølvandet.

De engelske udtryk er fastholdt, fordi vi bruger dem i vores ny-danske it-vokabularium.

Indenfor de næste 3 år:

Frem mod 2022, skal du blot være forberedt på at afveje fordele, ulemper, potentiale og risiko ved:

 • storage for all
  Potentiale: Stort set alle mennesker kan nu få lige så meget data lagerplads, de ønsker.
  Pris: Non-stop reklamer, total transparens, adgang og råderet over data
  Risiko: Farvel til privatliv, der forstærkes ved hacking.

 

 • robotics and services
  Det første automatiserede apotek/ apoteker.
  Potentiale: Nemt, Hurtigt.
  Pris: Deling af sundhedsdata (recepter)
  Risiko:

Forbered dig om 3- 5- år til:

Men så er hvedebrødsdagene også ved at være ovre. Ifølge Klaus Schwab, så skal du i 2025 kende til:

 • internet of things (iot)
  Ting, der er knyttet sammen med internettet, hvor meget allerede findes. Tænk Teslas software, Alexa højtalere, el-målere, styring af lys og læg så hertil dit køleskab, der hjælper med at bestille varer, varme der tilpasser sig DMI’s vejrudsigt eller en samlet CO2-opgørelse..

 

 • wearable internet
  En specialisering af iot; Tøj, der er forbundet til internettet. F.eks. tilpasning til temperatur. Hjælp til at finde vej eller måske et par sko, der gør opmærksom på, at de har stået urørt for længe.

 

 • implantable technologies
  Chips og tatoveringer, der forbinder sig til internettet. I Sverige kan du i dag blive chippet og bruge det i stedet for togbilletter og rejsekort.

 

 • digital presence
  80% er nu koblet til internettet. Omend dette ikke er en ny teknologi, så er det manifestationen af en hel ny global infrastruktur, som flere og flere kobler sig til (jf. de første 3 punkter) med mere og mere information.

 

 • big data for decisions
  Den første regering bruger big data til at kortlægge befolkningen? Her kan du kigge til Kina, der er i fuld gang med at implementere en borger karakter og i den forbindelse et utal af kameraer og målestationer.

 

 • the connected home
  Halvdelen af dit internetforbrug går til enheder koblet til nettet; robotter, køleskab, elmåleren, lyset,

Om 5 – 7 år:

 • Ai til beslutninger
  Den første ai-maskine bliver bestyrelsesmedlem. At Klaus Schwab, som stifter af World Economic Forum, mener, at nutidens bestyrelsesmedlemmer kan erstattes af en robot i fremtiden forekommer ironisk. Og måske ikke så motiverende for d’herrer bestyrelsemedlemmer til at fremskynde den digitale transformation? (sagt med et glimt i øjet)

 

 • Blockchain
  Blockchain tekologier er blevet almindeligt til at håndtere livscyklus mm. for en lang række produkter.

Potentielle følgevirkninger/ risici af nye teknologier