Marianne Steen

Work shifts

Er fremtiden landet hos dig? Paradigmeskiftet i HR

I disse år undergår arbejdsmarkedet en transformation af måden, vi arbejder og ansætter på og et arbejdsmarked, der både bevæger sig mod årlige jobskifter men også mod kortvarige ansættelser og øget brug af freelancere.

Tilbage i internettets barndom, nærmere betegnet i 1997 forfattede jeg et begejstret skriv om internettets nye muligheder for jobsøgere. Jobguiden til internettet blev en bestseller hos Knowware og oversat til norsk og svensk. Selv blev jeg ansat hos en startup med et særdeles visionært koncept*. Og på den måde blev jeg rykket væk fra en potentiel karriere indenfor en traditionel vækstbranche (grønsagsproduktion) og ind i en helt ny vækstbranche (softwareudvikling).

Alt om Data udkom i magasinform. Det var en stor dag, da mit første hæfte blev anmeldt.

“Jeg er ikke i tvivl om, at Internettet vil ændre spillereglerne på jobmarkedet. Både for dem, der søger og tilbyder job og for dem, der lever af denne formidling” skrev jeg i 1999 i indledningen af 3die udgave af Jobguiden til Internettet.

Den gang var det et forvarsel til de medier, der dengang sad på markedet  og som i deres fuldkommenhed slet ikke kunne forestille sig, at en (dengang) lille startup som Jobindex kunne røre deres position.
(sorry, Berlingske & Co – men I var godt nok oppe på den høje hest)

Siden har både jobmarkedet og værktøjerne til rekruttering og ansættelse ændret sig markant. Men spørger du mig i dag, her godt 20 år siden, vil jeg sige, jo vist, spillerne er skiftet ud, men det er dog den selvsamme bold, der dribles frem og tilbage på banen.

Hvor de første 20 år er gået med at effektivisere processerne for den, der ansætter, så har det stort set ikke rykket sig for dem, der søger jobbene. Modellen er den samme; et job annonceres og distribueres. Ansøgninger modtages og sorteres. osv. Dér hvor en HR-assistent tidligere sorterede ansøgninger, sidder nu et styks software og filtrerer og sorterer.

“Computer says no”

Men det der med at erstatte mennesker med maskiner i en proces, der involverer mennesker; det har også en pris. For hvilket svar får en person, der vil vide “hvorfor” netop de fik afslag, når det er en beslutning taget af en algoritme – det opleves præcis som i sketchen fra Little Britain: “Computer says no…”

(Tip: Søg, find og smil på youtube.com: Little Britain + Computer says no
eller test denne: https://youtu.be/mWBFDhNFhJw)

Og her er det, at jeg med mine små 21 års erfaring fra branchen siger; det kan være at det er tid til, at opskriften skal fixes, så den matcher fremtidens jobmarked. For i disse år undergår arbejdsmarkedet en transformation af måden, vi arbejder og ansætter på og et arbejdsmarked, der både bevæger sig mod årlige jobskifter men også mod kortvarige ansættelser og øget brug af freelancere.

De tre trylleord i en tid med data, digitalisering og global konkurrence er: Respektfuldt, ansvarligt, fair – og involverende.

Vis respekt for andres tid, behandl andres informationer (data) ansvarligt og tilbyd en fair udveksling af information. Og det er vel egentlig ganske rimeligt?

Respekt for tiden betyder, at du som rekruttør reflekterer over dit valg af assisterende teknologier; hvem hjælper de mest – dig i din rolle med at effektivisere eller den, som søger med at få en god oplevelse og dermed et godt indtryk af din virksomhed? Hvilken konsekvens, i form af arbejdstimer og hhv. gode og dårlige oplevelser,  har dit valg af teknologi for dem, som søger?

Ansvarlig brug af data

Ansvarlig brug af data handler om meget mere end at smide en “Klik OK til cookies” med et link til jeres GDPR-policy. Det betyder, at I informerer før, under og efter om jeres brug af data og ikke mindst ‘hvorfor’ i et sprog, der forstås af mennesker og ikke er skrevet af efter en paragraf eller bruger ord som compliance, databehandleraftale, DPO eller andet fremmedgørende.

Fair udveksling af information

Fair udveksling af information betyder, at du tænker over, hvor meget du vil have af information, hvad du får af information og hvad du er parat til at give tilbage af indsigter fra delte data. Det kan f.eks. være i form af et kvalitativt svar. Eller ved at overveje, hvilken information, der er vigtigst først. Hvorfor bede om al ting på een gang? Alt hvad en algoritme kan score, kan man da lige så godt placere i starten af processen som i slutningen. Hvis I alligevel har kriterie for frasortering, så brug dem, før I ulejliger en person med at formulere en motiveret ansøgning. “Jeg elsker at skrive jobansøgninger” sagde ingen jobsøger nogen sinde.

Respekt for min tid

Langvarige og tidskrævende ansøgningsprocesser kunne – måske og til dels –  forsvares den gang, jobskift hver 5. eller hver 10. år var det almindelige. For nogle er det stadig et givent vilkår – her tænker jeg på den, som modtager offentlig støtte. Men for de andre? Dem, der kan vælge et alternativ, gør det. Og dem der tilbyder alternativet? De får dem. Særligt i en tid, hvor de digitale frontløbere sidder klar på Linkedin og tilsvarende medier og kontakter kandidater, der udmelder, at nu er de klar til nye udfordringer.

Involverende

For nylig talte jeg med en god bekendt, der havde raslet med CV’et netop på Linkedin. 3 samtaler og 3 uger efter fik hun et tilbud og en kontrakt. Begge parter sparede tid og kandidaten oplevede, at hun var i øjenhøjde med virksomheden. Respekt for tid betyder nemlig ikke, at jobsøgere ikke vil bruge tid – men de vil bruge deres tid på dét, der skaber mening for dem. Netop interviews og samtaler med potentielt kommende medarbejdere opleves fra kandidatside som meningsfuldt.

Det gælder i endnu højere grad for fremtidens arbejdsmarked.

Begge parter – dem, der søger opgaver og dem, der søger medarbejdere – eller kompetencer aka freelancere – har gavn og fordel af at konvertere rutine-tid til kvalitetstid. Det kræver dog en parathed til at ændre vaner – vel og mærke vaner, der blev født samtidig med den trykte presse.

Så mit spørgsmål er; Er fremtiden landet hos dig?

  • kan du genkende dét, jeg skriver og hvad er din holdning?
  • er der forskel på, hvad du foretækker, når du selv søger job versus, når du selv skal rekruttere?

En generel trend

Læs mere om jobsøgeres frustrationer over automatiserede afslag og algoritmevurderinger – og overvej, om det er en god måde at behandle mennesker, der har vist seriøs interesse i at arbejde for din virksomhed – eller om der kan være værdi i at begynde at udnytte den digitale connectivity til at opbygge relationer med disse mennesker?

Computer says no is digital recruitment failing candidates?
PS. Artiklen er bag login (din mailadresse); det er nemt at tilmelde sig.

“A separate report in The Guardian also shed light on how automated recruitment tests are leaving candidates feeling disillusioned. Robert, a plumber in his 40s who uses job boards and recruiters to find temporary work, said that the process feels “a bit dehumanising, never being able to get through to an employer.”

“Another jobseeker, Harry, 24, who has been searching for a job for four months, said he feels trapped. He explained that “just about every job opening” requires a test or a game. However, the rejections, which are often instant, provide no feedback.”