Marianne Steen

Work shifts

Dit CV formidler din fortid. Data forudser din fremtid

Det traditionelle CV bliver i disse år erstattet af data analyser, der viser motivation, personlighed og relativ egnethed. I fremtidens rekruttering vil de kendte værktøjer som CV’er, ansøgninger og interviews helt eller delvist overtages af ‘predictive analytics’ og tilsvarende værktøjer.  

Hurtigt ind og hurtigt videre

Vi er midt i en tid, hvor arbejdsmarkedet og teknologierne ændrer sig. Alt vil gå hurtigere fremover; kortere ansættelser, flere projekter, flere der arbejder i teams, flere udskiftninger af kolleger, co-workers og kompetencer. Stigende krav til effektivitet, flere automatiseringer af rutineopgaver, stadig flere og større datamængder, kunstig intelligens – you name it.

Tidligere metoder til at udfinde, udvælge og ansætte de rigtige kompetencer vil i mange tilfælde være for langsomme til det nye omskiftelige arbejdsliv. Persontypetest er et af de områder, hvor der er udviklet automatiseret scoring ud fra data.

Persontypetest bestemt med data fra online medier

I dag kan du finde information om andre mennesker ved at søge på google, gennem apps og browserudvidelser.

Der er værktøjer, der bl.a. bruger likes fra facebook-profiler til at fastslå persontyper, så man sparer den langstrakte proces fra de klassiske persontypetest. Her skal du selv aktivt give tilsagn.

Men der er også værktøjer, der går uden om dit samtykke og finder alle de data, der er på det åbne (offentlige) net tilknyttet dit navn.

Når disse data er skrabet sammen, lagt sammen og analyseret, får du opskriften til, hvordan du skal tales til, skrives til og hvordan du samarbejder med andre. På samme måde som du kan analysere andre menneskers data.


  • Vil du benytte algoritme værktøjer til at score jobsøgere?
  • Vil du benytte software, der samler data om jobsøgere – uden at de ved det?
  • Ved du, om andre har samlet informationer om dig?
  • Er det etisk acceptabelt at score og sammenligne jobsøgere – også uden de ved det?