Marianne Steen

Work shifts

Alt, hvad du deler på Facebook kan og vil blive brugt imod dig!

Har du set dokumentaren Facebookistan? Det bør du gøre – særligt, hvis du har teenagere i omgangskredsen. Men først en advarsel! Du får lyst til at slette din Facebook profil.

Da jeg i sin tid oprettede min Facebook profil, gjorde jeg det i samme navn og mailadresse, som jeg brugte til mine andre sociale medier og det eneste jeg løj om, var min bopæl. Desværre. For bag ved kulisserne har Facebook med disse oplysninger kunnet kortlægge ikke bare mig og min færden men også mine relationer og sammenkoblingen til mine andre profiler. Alt, jeg har delt, er forlængst duplikeret, lagret, analyseret og koblet sammen med al den anden information om mig, som Facebook har suget til sig.

De oplysninger kan potentielt ligge dér for altid, men over tid vil værdien falde, måske endda så meget at det bedre kan betale sig at slette dem end at opbevare dem.

Derfor besluttede jeg at slette min profil. Det viste sig at være vanskeligere end antaget og tage længere tid end forventet.

Det startede med at gennemgå og dernæst fjerne alt fra min tidslinie. Blev fulgt op af et pænt farvel og på gensyn IRL til venner og “venner” og afsluttet med at slette min profil.

For eftertiden vil jeg bruge aliaser (af nogle kaldet falske profiler) til alt, der er personligt og privat og bruge mit navn til det, der handler om mit professionelle virke.

Så selv om jeg ikke helt kan lægge denne del af min fortid bag mig, så kan jeg i det mindste slå en streg i sandet og sige hertil og ikke længere.

—–

Bliv klogere på dine data hos Facebook:

Prøv disse applikationer/ algoritmer for at få et indblik i, hvad man kan regne ud med dine data. Gang med mindst 10 for at forstå, hvad Facebook kan regne ud, når de supplerer med ansigtsgenkendelse, semantiske analyser og big data.

Sådan sletter du din Facebook profil

Sådan opretter du et alias (en pseudonym profil)