Marianne Steen

At Work

Dit ansigt er som en åben bog. Og ikke kun på Facebook.

Jo flere billeder du deler af dig selv online, des nemmere bliver det for andre at finde frem til dig. Altså andre, der har set dig et eller andet sted og har taget et billede af dig. I det offentlige rum er du ikke beskyttet og alle kan tage knivskarpe billeder også på lang afstand uden at du ved det. Med de rigtige værktøjer kan virksomheder genkende ansigter og gengive personlighedstræk. Det bruges i udvælgelsen af medarbejdere.

Først fotograferede han mennesker i metroen. Så fandt han dem på facebook.

Først publiceret september 2017 – opdateret december 2018

Den 21-årige fotograf Egor Tsvetkov tog billeder af mennesker på offentlige steder. Bagefter fandt han dem via det russiske social media site, VKontakte, ved at  bruge en app til ansigtsgenkendelse.

Egor fandt det “creepy” at han på den måde, kunne lære om fremmede menneskers familie, privatliv og arbejde. Egor har moral – det har algoritmer ikke.

Forestil dig, at du kommer i konflikt med nogle personer, der bagefter vil hævne sig. Det er jo blevet vældig moderne at filme alt og alle, så man bagefter kan forarges i facebook fællesskabet over “forbryderen”. Og nu kan andre, der deler forargelsen, så opsnuse hvem du er – alene på baggrund af billedet og en app til ansigtsgenkendelse.

I sommeren 2016 lyttede jeg på en konference til en ukrainsk phD-studerende, der havde udviklet en metode til at genskabe ansigt og hoved i 3D alene ud fra 3 billeder af personens ansigt; et forfra, et fra siden og et skråt forfra. Siden er udviklingen gået ufatteligt hurtigt.

I dag kan algoritmer ikke bare genkende dit ansigt, nu kan de også på baggrund af dine træk og dine udtryk fortælle om din personlighed, måske endda dine intentioner.

HireVue er et værktøj, der screener kandidater på baggrund af video-interviews. Først optages jobsøgeren under interviewet. Dernæst sammenligner algoritmen jobsøgerens kropssprog, gestik og mimik med de “bedst egnede” medarbejdere.

Metoden benyttes i dag (2018) bl.a. af Cisco, når de interviewer kandidater. Hele processen er automatiseret med software, video, kamera, analyse og scoringer. Software interviewer, kandidat svarer, kamera optager og algoritmen analyserer og afgørelsen falder – helt uden at et mennesker har været involveret.

Using voice and face recognition software, HireVue lets employers compare a candidate’s word choice, tone, and facial movements with the body language and vocabularies of their best hires. The algorithm can analyze all of these candidates’ responses and rank them…

En service som Hello Talent hjælper virksomheder til at source kandidater via sociale medier, uden de ved det. Fra denne eksterne talent pipe line kan virksomheder invitere de bedste kandidater ind i en talent pool. Data fra sociale medier analyseres og scores. Aggregerede data bruges til at benchmarke kandidater.

I fremtiden vil disse services integreres, så interview, personlighedstest, assessment, motivation, troværdighed samt referencetagning kan gennemføres fuldautomatiseret fra start til slut. Selve scoringen, evalueringen og udvælgelsen kan gennemføres med data og algoritmer. Ansættelsesforhold er beregnet  ud fra en sammenligning med ‘lignende personer’ og en analyse af dine reaktioner under forhandlingen.

One of the key differences between exceptional negotiators and those who are merely average is the ability to read these micro-expressions, gauge visceral reactions to ideas or proposals, then strategically steer them toward a preferred outcome.

Det stopper dog ikke helt her. Efter ansættelsen kan algoritmer løbende fortælle, hvem der klarer sig godt og forudsige, hvem der ikke vil klare den lige så godt. I fagsproget kaldet performance måling.

Behavioral biometrics identificerer personer ud fra fingertryk, musebevægelser, anslagshastighed, øjenbevægelser, swipes og bygger en unik brugerprofil, der kan bruges til at identificere og verificere personen.

Spørgsmålet er, hvor lang tid, der går, før dette er en realitet og

  • om det er et fremskridt, fordi risikoen for fordomme minimeres eller
  • et tilbageskridt, fordi det bliver algoritmens leg med mennesket.

Artikler:

Leverandører/ produkter:

 

One thought on “Dit ansigt er som en åben bog. Og ikke kun på Facebook.

  • Hvem ejer dit barns ansigt? – LamberthBlog
    2016-10-03 at 13:53

    […] mere: Firma, der sælger overvågningskameraer med ansigtsgenkendelse. Marianne Steens blogpost om ansigtsgenkendelse. Beskrivelse af Facebook teknologien i […]

Comments are closed.