Marianne Steen

Work shifts

Disse kompetencer gør dig til et talent i et digitaliseret arbejdsliv

Digitaliseringen betyder, at du skal tilegne dig nye arbejdsformer og værktøjer i et stigende tempo. Det er et vilkår. For at kunne følge med i det stigende tempo skal du have også have personlig robusthed. De digitale kompetencer handler både om at beherske teknologier og om at kunne tage vare på sig selv i et foranderligt arbejdsliv. 

The most important skill to build in today’s “future of work” is what you may call “personal reinvention” – the ability to let go of who you are today and recreate yourself as jobs around you change.

Josh Bersin, by Deloitte

De personlige kompetencer

NQ, Relation Management og Learn it Yourself
De mest efterspurgte kompetencer for virksomhederne i disse år er robusthed, at man er i stand til at skabe relationer og evner at lede sig selv. Læg hertil egenskaber som kreativitet, kritisk tænkning og sociale færdigheder.

I fremtiden bliver det din egen opgave at sikre, at du hele tiden er på niveau med markedet, og du skal derfor også kunne planlægge og gennemføre træning og uddannelse på egen hånd.

Kompetencer virksomheder efterspørger

 • Forandringsparathed (64%)
 • Forståelse for den samlede forretning (50%)
 • Evnen til at skabe relationer (42%)
 • Evnen til at lede sig selv (40%)
 • Arbejde effektivt (39%)
 • Evnen til at forenkle det komplekse (26%)
 • Håndtering af ny teknologi (21%)

Ballisager rekrutteringsanalyse 2015

Scale of Skills in Demand in 2020

 • Complex Problem Solving (36%)
 • Social Skills (19%)
 • Process Skills (18%)
 • System Skills (17%)
 • Cognitive Abilities (15%)
 • Resource Management Skills (13%)
 • Technical Skills (12%)
 • Content Skills (10%)

Future of Jobs Report, World Economic Forum

De digitale kompetencer

Digitale kompetencer efterspørges. Væksten går i stå uden digitale kompetencer. Men hvornår er man digitalt kompetent (nok) og hvordan kan man måle digitale kompetencer?

Din digitale profil; specialist eller (team)leder?

Arbejder du med it, er der overordnet to digitale profiler; specialistens og den specialiserede generalist.

Det kan beskrives med en T-model. Den lodrette streg i T’et symboliserer dybden af din viden og den vandrette streg bredden af dit vidensområde. Er du specialist, så har dit T en lang lodret streg og en kort vandret. Er du den specialiserede generalist, så har dit T en kort lodret streg og en lang vandret.

Specialist: Der kommer flere og flere specialistområder.
Tilbage i starten af internettet, skulle der een specialist til at kode en hjemmeside; bare man kunne html, så kunne man blive webmaster og webredaktør, ofte to funktioner samlet i eet og samme job.

I dag har man brug for programmører, der ved noget om backend, om frontend, om UX, om design, om marketing, om data analyse, om SEO, om persondataforordning (jura), om ecommerce og om security. Indenfor hvert af disse områder, er der specialistområder, metoder og værktøjer, der udvikles og implementeres hurtigere end de kan nå at komme på en uddannelsesplan. Man f.eks. være specialist i dataimport via API’er og leve rigtig godt af det. I fremtiden vil der være programmører, der er specialister i Linkedins API.

Vil du følge med som specialist, kan du ikke vente på, at din arbejdsplads tilbyder dig opkvalificering. Du skal selv følge med i markedet, se hvad der rører sig på GitHub og løbende teste din viden på online lær-det-selv fora som Coursera, Lynda og FutureLearn.

Den specialiserede generalist; teamleder/ projektleder

Traditionen indenfor mange brancher er, at man starter med faget og arbejder sig op til at blive leder. På fremtidens digitale arbejdsmarked er der stor forskel på hvilke kompetencer, du skal besidde som specialist og som leder af teams og projekter. Som team- og projektleder skal du have indsigt i de specialistkompetencer, der er nødvendige på projektet samtidig med, at du skal have din egen værktøjskasse til samarbejde på plads. En værktøjskasse med både digitale samarbejdsværktøjer og viden om mennesker.

Digitale kompetencer; bruger-, skaber og refleksiv

Dansk it har udarbejdet en guide, der beskriver de forskellige digitale kompetencer; Bruger-, skaber- og refleksive kompetencer.

Bruger-kompetencer gør dig i stand til at “komme på nettet og sociale medier”

Giv et barn en ipad og i løbet af 5 minutter er de i gang med at surfe, se videoer og har lært sig det mest nødvendige for at underholde sig selv. Digitalt indfødte er født samtidig med mobiltelefoner og ipads  – og det gør dem til dygtige brugere og effektive forbrugere; men det dem ikke dygtige til at skabe eller i stand til at gennemskue konsekvenserne. De mangler digitale skaber-kompetencer og digitale refleksive kompetencer.

Skaber-kompetencer gør, at du kan udnytte din tilstedeværelse på nettet, fordi du ved, hvordan du skaber og dele indhold. Det er næsten umuligt at skabe meningsfyldt professionelt indhold via en mobil interface; digitale producenter arbejder via computerens desktop.

De refleksive digitale kompetencer gør, at du kan begå dig sikkert for dig selv og i respekt for andre. Du forstår konsekvensen af dine digitale delinger og har forståelse for, hvad data er og hvordan de kan bruges.